Події на часі

6 Листопада, 2018 09:26:00
Категорія: Район
Яку воду ми п’ємо?

Вода є одним з найважливіших елементів навколишнього середовища, яке необхідно для життєдіяльності всього живого, від якої залежить рівень життя та здоров'я  людини. Стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Ні один життєвий процес в організмі людини чи тварини не може протікати без води. Як відомо, організм людини на 65% складається із води. Людині необхідна чиста високоякісна прісна вода.

Однак, гігієнічне значення води не виключається лише її фізіологічною потребою. Велика кількість питної води гарантованої якості необхідні для санітарних та господарсько-побутових цілей. Крім того, вода також має епідемічне значення, так як вода може бути фактором передачі багатьох інфекційних хвороб.

Але вода може виконувати свою гігієнічну роль лише в тому випадку, якщо вона відповідає всім вимогам державних стандартів. Відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Гігієнічну оцінку безпечності та якості питної води проводять за показниками епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні), санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні) та радіаційними показниками. 

Населення Житомирського району забезпечується питною водою з централізованих (сільські та відомчі водопроводи) та нецентралізованих джерел водопостачання (локальні артсвердловини, громадські колодязі, шахтові колодязі приватного сектору, каптажі, тощо).

На даний час актуальною є проблема якості води  як в мережах централізованого так  і   нецентралізованого водопостачання.

За даними лабораторних досліджень за 9 місяців 2018 року відсоток відхилень в  якості питної води  в мережах централізованого  водопостачання складає: по санітарно-хімічним показникам - 50%, по мікробіологічним - 26,08%. В мережах нецентралізованого водопостачання: по санітарно-хімічним показникам -  46,8%, по мікробіологічним - 36,3%. Відхилення по санітарно-хімічним показникам встановлені за рахунок  перевищення вмісту заліза, нітратів, по мікробіологічним - наявність бактерій групи кишкової палички та загальних коліформ.

Одним із найнебезпечніших показників є наявність у воді високих концентрацій нітратів (солей азотної кислоти) - речовин природного  і техногенного походження є актуальним при вживанні такої води для приготування дитячих харчових сумішей  новонародженим  та дітям до  року.

Нітрати постійно присутні в природних водах і є продуктами аеробного (проходить  в середовищі, що включає кисень) окислення окислення органічних азотовмісних речовин в грунті і воді водойм. Нітрати техногенного походження застосовуються в промисловості, особливо в сільському господарстві. При недотриманні норм використання добрив на полях, нітрати накопичуються в грунті, в джерелах водопостачання і харчових продуктах. Високі концентрації нітратів  присутні переважно у воді криниць, які живляться ґрунтовими водами, забрудненими компонентами азотних добрив і продуктами розкладу органічних речовин.

Вміст нітратів вище за 50 мг/дм.куб. у питній воді може спричинити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. В організмі під дією кишкової мікрофлори нітрати відновлюються  в  нітрити, які  проникають в кров і блокують гемоглобін  з утворенням метгемоглобіну.  Частіше всього на метгемоглобінемію (гострий токсичний ціаноз) страждають діти, які знаходяться на штучному вигодовуванні внаслідок використання такої води для приготування дитячих харчових сумішей. При тяжкому перебігу ознаками захворювання є: ціаноз (синюшність) носо-губного трикутника, мочок вух, кінчиків пальців - акрицианоз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія  ( частий пульс), віддишка, у важких випадках - втрата свідомості та судоми. Відомі випадки смерті.

Легкі форми метгемоглобінемії, що пов’язані  із  вживанням питної води з підвищеним вмістом нітратів, зустрічаються у дітей всіх вікових груп і дорослих людей. Для цих форм характерні слабкість, блідість шкіри, підвищена втомлюваність. Особливо шкідливо вживати питну воду, що забруднена нітратами, вагітним жінкам.

Для запобігання виникнення захворювання на метгемоглобінемію  необхідно вживати воду лише гарантованої якості, утримувати колодязі в належному санітарно-технічному стані, обов’язково  регулярно проводити їх очищення та дезінфекції (не рідше одного разу на рік), не допускати розташування поблизу шахтових колодязів вбиралень, компостних ям, сараїв для утримання свійської худоби та птиці, смітників, тощо.

Для покращення  якості питної води  необхідно виконання ряду умов:

-  встановлення водоочисних пристроїв на мережах водопостачання, проведення очистки та дезінфекції мереж та джерел водопостачання;

- здійснення  контролю за якістю питної води, що подається населенню чи використовується будь-яким користувачем для господарсько-питних цілей;

- передбачати каналізування об'єктів громадського призначення, підприємств та житлових будинків на локальні очисні споруди, що не призводить до забруднення водоносних горизонтів стоками;

- своєчасно та щорічно проводити очистку і дезінфекцію громадських та приватних шахтових колодязів.

Слід пам’ятати, що вживати потрібно тільки ту воду, в якості якої ви впевнені.  Споживання якісної води є запорукою здоров'я Вашого та Ваших дітей.

 

                                                                                            Житомирське РУ ГУ Держпродспоживслужби

                                                                                            в Житомирській області 

Навігація:
Категорія новин:
footer-img